Expertmöte om Fabrys Sjukdom

Igår var jag på min första konferens, någonsin. Det var ett möte om Fabrys sjukdom och jag blev inbjuden för att presentera studien jag gjort som exjobb den här terminen. Studien är den första i sitt slag i Sverige och jag fick otroligt positiv respons på det jag presenterade, vilket var både skönt (veta att man faktiskt gjort rätt) och kul. Det var utöver detta extremt intressanta föreläsningar och presentationer, den jag kanske tyckte var allra intressantast var en föreläsning om Hjärt-MR (CMR) allltså magnetkamerabilder av hjärtat, en sorts bild-givande undersökning som man kan använda för att diagosticer ungefär allt. Martin Ugander heter han som höll i den presentationen. Jag har varit på föreläsning utav honom tidigare och den här var lika bra som sist. I vanliga fall tycker jag att bild och funktionsmedicin och klinisk fysiologi är svårt, krångligt och lite läskigt. Men den här presentationen var vare sig läskig, svår att förstå eller krånglig. Dessutom är det viktigt att lära sig om ny teknik som kommer och nya undersökningar samt vad man kan förvänta sig att få svar på från olika undersökningar. Och eftersom vi kan göra allt mer tycker jag det är viktigt att vi (blivande doktorer och befintliga doktorer) höjer efterfrågan på de nya undersökningarna som är mer specifika och känsliga. Ju färre undersökningar vi kan göra för att ställa en säker diagnos desto bättre.

Idag har jag avsatt hela dagen till att göra klart min slutrappport. Den ska lämnas in på söndag, men då ska jag jobba så det blir till att skicka in den imorgon för min del. Bara att bita ihop och köra! Inte många dagar kvar nu!

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Expertmöte om Fabrys Sjukdom

 1. Hej!
  Jag heter Tarja Schaffer och det har visat sig att jag och mina systrar är i fasen att ha fått våra diagnoser. Vissa av våra barn mår riktigt dåligt . Finns det möjlighet att läsa din studrappirt, som en drabbad
  Med vänlig hälsning, Tarja
  PS jag hamnade här när jag googlade på Fabrys på olika sätt DS

  • Hej Tarja!

   vad bra att du och dina systrar blivit diagnosticerade.
   Min slutrapport är skriven på engelska och syftet med den var att undersöka förekomsten av Fabrys sjukdom hos patienter med förtjockad hjärtmuskelvägg där man inte funnit någon anledning till förtjockningen. Om du följer länken här nedanför kan du ladda ner min rapport som pdf och läsa.
   https://minfil.org/J5bbt7bcb9/Slutversion._kerberg.Emma_05-28.pdf

   Jag önskar dig allt gott
   /Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>