Evidensbaserad medicin

Mycket av det vi gör inom sjukvården är tradition, eller empirisk kunskap. Det vill säga, vi gör som vi alltid gjort för vi tycker det fungerar tillfredsställande. Just nu har vi ett grupparbete som syftar till att öka förståelsen för hur man kan jobba mer evidensbaserat det vill säga: jobba enligt vad forskning visat är bäst. Vi ska i grupp välja ett problem och sedan finna evidens för lösningen. Låter kanske ganska lätt, men det är det icke! Det första problemet en stöter på är själva sökandet efter information. Det är SKITSVÅRT att veta hur man ska formulera sig för att ens hitta artiklar som belyser frågeställningen en valt. Sedan när man kanske hittat artiklar ska en då också värdera resultaten i dessa. Verkar det rimligt? Har de gjort studien ordentligt? Kan en lita på detta? Om en bestämmer sig för ja – gott så, notera källan och skriv ner vilken sorts studie, hur många deltagare samt vad de kom fram till. Och gör samma procedur igen. Tills du hittat ett antal studier och börjar få ett hum om hur det ligger till. Om en bestämmer sig för nej – jag kan inte lita på detta, börja om, ta en ny, noter ändå studien men kommentera att den äe undermålig och ej kan användas som absoluta resultat.

Jag är ganska rejält stressad över att ha dels en tenta som är på intågande (dessutom inga inläsningsdagar) samtidigt som vi har EBM-projekt, samtidigt som jag har forskning att göra, samtidigt som det är VFU varje dag 8-16. Stressen. Äter. Upp. Mig. Men det ska gå, jag ska orka. Bara en månad kvar nu. (mindre än så faktiskt om en ska vara petig)

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>